Onderhandelen over een vaststellingsovereenkomst
Bij veel ontslagen is er uiteindelijk spraken van een wederzijds goedvinden. Als een werkgever besluit dat het beter is dat de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd, kan dit veel negatieve emoties met zich mee brengen. Als werknemer ben je dan ook al gauw geneigd om het voor hem zo moeilijk mogelijk te maken. Dit is echter niet nodig. Vaak kunnen mensen veel meer uit hun ontslag halen als ze netjes blijven en samen naar een passende oplossing zoeken. Door wederzijds overleg kunnen jullie allebei met een tevreden gevoel afscheid nemen.
In veel gevallen vraagt de werkgever u om een vaststellingsovereenkomst te tekenen. Als jullie samen uit de onderhandelingen komen, hoeft de ontslagprocedure niet meer via de kantonrechter of het UWV te lopen. Dat scheelt jullie beide veel geld, tijd en stress. Daarom heeft dat altijd de voorkeur. De vaststellingsovereenkomst wordt opgesteld door de werkgever en later wordt deze na de nodige onderhandelingen definitief gemaakt.
Wanneer starten met de onderhandelingen?
Als uw werkgever met het nieuws komt, zal u waarschijnlijk direct uit het lood geslagen worden. Belangrijk is wel om zakelijk te blijven en ondanks de verschillende belangen netjes de onderhandelingen in gang te zetten. Dit doet u nadat de werkgever een concept van de vaststellingsovereenkomst heeft geleverd. Teken nooit deze overeenkomst voordat u overlegd heeft met een arbeidsjurist. Er is immers slechts sprake van een startbod, onderhandelingen zijn nog mogelijk. Daarnaast moet u zeker weten of de overeenkomst correct is opgesteld. Zo voorkomt u dat u het recht op WW verspilt.
Onderhandelpunten
Bent u langer dan twee jaar in dienst geweest? Dan heeft u wettelijk gezien recht op een zogenaamde transitievergoeding. Dit is slechts een minimale vergoeding. Dit kan u als startbod gebruiken. In de vaststellingsovereenkomst kan immers ieder bedrag opgenomen worden. Daarnaast kan er ook onderhandeld worden over vrijstelling van werk, concurrentiebeding en het doorbetalen van salaris gedurende een bepaalde periode.
Waarom een arbeidsjurist inschakelen?
Veel mensen willen het onderhandelen voor eigen rekening nemen. Bedenk echter wel dat u verder niet precies weet waar u recht op heeft. U bent niet volledig op de hoogte van de wetgeving. Daarom staat u minder sterk in uw schoenen. Bovendien kunnen emoties zeer hoog oplopen tijdens de onderhandelingen. Strijd is juist hetgeen wat u moet proberen te voorkomen. Schakel daarom een onafhankelijke professional in. Een arbeidsjurist weet precies waar u recht op hebt en is tevens een ervaren onderhandelaar. Zo haalt u alles uit uw ontslag.