Ontslag met wederzijds goedvinden: wat betekent dit voor mijn vaststellingsovereenkomst?

Als een werknemer in dienst bij een bedrijf treedt, wordt hem of haar altijd eerst opgedragen om een arbeidsovereenkomst te tekenen. In deze overeenkomst staat aangegeven hoe lang het contract duurt, wat het opzegtermijn is, het salaris en andere belangrijke zaken. Dit arbeidsovereenkomst tekenen mensen vaak zonder bij na te denken. In de meeste gevallen is het ook de werknemer die het contract uiteindelijk opzegt.

Maar wat als uw werkgever deze vroegtijdig wilt beëindigen. Als deze plotseling aangeeft dat u met gegronde redenen de werkvloer mag verlaten? Waarschijnlijk krijgt u te maken met een zeer onzekere periode en wordt u al snel een zogenaamde vaststellingsovereenkomst onder de neus gedrukt. Teken deze echter nooit zonder nadenken en vraag om bedenktijd. Om uw recht op een WW-uitkering te behouden is het belangrijk dat u de vaststellingsovereenkomst correct laat opstellen. Wij kunnen u daarbij helpen.

Waarom is een vaststellingsovereenkomst zo belangrijk?

Een vaststellingsovereenkomst is nodig om afspraken duidelijk op papier te zetten. Hiermee worden conflicten in de toekomst voorkomen. Natuurlijk valt er wat te zeggen voor de: ‘een mondelinge overeenkomst is ook een overeenkomst’ gedachtegang. Maar als belangrijke zaken niet zwart op wit staan is de kans groot dat deze ‘vergeten’ worden. Bovendien is het niet zomaar mogelijk om een werknemer te ontslaan, zeker niet als deze over een contract van onbepaalde tijd beschikt. In dat geval moet de werkgever met gegronde redenen komen. Als de vaststellingsovereenkomst correct is en door beide partijen getekend wordt, hoeft de ontslagprocedure niet meer via het UWV of de kantonrechter te verlopen. Dit heeft meestal voor beide partijen de voorkeur. Juridische rompslomp is immers voor zowel de werkgever als werknemer niet gewenst.

Ontslag met wederzijds goedvinden

Vaak wordt er gesproken over een ontslag met wederzijds goedvinden. Hiermee wordt bedoeld dat beide partijen akkoord zijn gegaan in de overeenkomst. Zij waren allebei van mening dat het beëindigen van de overeenkomst de beste optie was. Enkel een handdruk is hierbij natuurlijk niet voldoende, er moeten we duidelijke afspraken gemaakt worden. Deze worden opgenomen in een vaststellingsovereenkomst. Hierin worden alle gegevens opgenomen die van belang zijn voor de overeenkomst. Daarnaast moet worden aangegeven of er nog vakantiedagen zijn die uitbetaald moeten worden of er nog eigendommen ingeleverd moeten worden, etc. Een vaststellingsovereenkomst moet altijd correct worden opgesteld om zoveel mogelijk uit uw ontslag te kunnen halen. Daarom is het belangrijk dat een professional met u meekijkt.

Vraag om advies

Een ontslagperiode is heel hectisch. Waarschijnlijk worstelt u met enorm veel verschillende emoties. Daarom is het verstandig om een jurist om advies te vragen. Wij hebben jarenlange ervaring met het controleren van vaststellingsovereenkomsten. Daarbij kunnen we u precies vertellen waar u recht op heeft en of de overeenkomst correct is. Zo behoud u altijd uw recht op een WW-uitkering.