Vrijstelling van werk in vaststellingsovereenkomst

Het komt regelmatig voor dat vrijstelling van werk in een vaststellingsovereenkomst wordt opgenomen. Hierbij hoeft de werknemer geen werk meer te verrichten, maar zal hij gedurende deze periode wel gewoon loon ontvangen. In dat geval kan de werknemer zich alvast richten op het vinden van een andere baan, het volgen van cursussen of een opleiding om zich om te scholen of kan deze gewoon genieten van een ‘zorgeloze’ tijd vrij. Dit klinkt misschien geweldig, maar hoe zit het dan met de wetgeving? Zitten er nog addertjes onder het gras als je akkoord gaat met een vrijstelling van het werk?

Wanneer is vrijstelling van werk gangbaar?

Natuurlijk willen de meeste werkgevers dat u gewoon zal blijven werken. Zij hebben vaak immers nog geen vervanging voor u. In sommige gevallen is er vaak echter geen andere keuze. Dit zien we bijvoorbeeld in de volgende situaties:

  • Er is sprake van een zwaar arbeidsconflict. Hierbij is de discussie zo hoog opgelopen dat het niet meer mogelijk is om samen te werken. In dat geval is vrijstelling van werk de enige oplossing.
  • De werknemer functioneert niet meer naar behoren. Hierdoor kan het zo zijn dat het bedrijf risico loopt.
  • De werkzaamheden van de werknemer zijn door reorganisatie vervallen. Hierdoor is er geen passend werk meer binnen de organisatie. De werknemer komt dan snel thuis te zitten.

In de bovenstaande gevallen wordt de werknemer direct naar huis gestuurd als de vaststellingsovereenkomst getekend is.

Vrijstelling van werk in plaats van ziekmelding

Soms wordt er een bijzondere constructie voorgesteld als een werknemer ziek is. Deze zal na de betermelding direct vrijgesteld worden van het werk. Deze constructie is enkel aan te raden als de werknemer nog wel in staat is om elders te solliciteren of een andere baan te starten. Als dit niet het geval is, komt u immers niet in aanmerking voor een WW-uitkering. Deze uitkering is immers alleen voor mensen die beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt. Deze constructie kan dan ook riskant zijn. Vraag daarom uw arbeidsjurist om advies en maak zo de juiste beslissing.

Vakantiedagen vervallen

In de meeste gevallen worden de vakantiedagen gebruikt om de vrijstelling van werk te vergoeden. In de vaststellingsovereenkomst zal dan opgenomen worden dat de vakantiedagen komen te vervallen. Hierdoor hoeft de werkgever deze niet meer uit te betalen bij de eindafrekening. Dit kan fijn zijn als de werknemer baat heeft bij de vrijstelling van werk en deze dagen het saldo van de vakantiedagen overstijgt. Is dit niet het geval? Dan kunnen er soms andere afspraken gemaakt worden.

Hoe vult u deze periode in?

Hoe u deze periode van vrijstelling van het werk invult is aan u. De meeste mensen gebruiken deze tijd om snel aan een nieuwe baan te komen. Dit is echter niet verplicht. U kunt deze periode ook gebruiken om tot rust te komen en op te laden voor een nieuwe uitdaging. Laat wel in de vaststellingsovereenkomst opnemen of u al elders mag gaan werken als die mogelijkheid wordt geboden. Vrijstelling van het werk betekent immers niet direct dat u ook bij een andere werkgever werkzaam mag zijn. Laat u hierover dan ook goed informeren.